Nezaposlenost u evrozoni najveća u poslednjih 12 godina

Bez autora
Jun 01 2010

Stopa nezaposlenosti u zoni evra porasla je u aprilu na najviši nivo za blizu 12 godina nakon što su kompanije povećale otpuštanja zaposlenih uprkos oporavku ekonomije tog regiona od recesije. Stopa nezaposlenosti u aprilu je porasla na 10,1 odsto, sa deset procenata u martu, dostigavši nivo iz juna 1998. godine.Ekonomisti su očekivali da nezaposlenost u zoni evra ostane na nivou od deset odsto. U aprilu u evrozoni redovima nezaposlenih pridružilo 25.000 ljudi, čime je ukupan broj nezaposlenih povećan na 15,9 miliona, što je 10,1 odsto ukupne populacije u 16 članica tog regiona i više od broja stanovnika Austrije i Irske zajedno.

Nezaposlenost u evrozoni najveća u poslednjih 12 godinaStopa nezaposlenosti u zoni evra porasla je u aprilu na najviši nivo za blizu 12 godina nakon što su kompanije povećale otpuštanja zaposlenih uprkos oporavku ekonomije tog regiona od recesije, pokazali su objavljeni podaci statističke agencije Evropske unije, Evrostat.

- Stopa nezaposlenosti u aprilu je porasla na 10,1 odsto, sa deset procenata u martu, dostigavši nivo iz juna 1998. godine. Ekonomisti su očekivali da nezaposlenost u zoni evra ostane na nivou od deset odsto - objavio je "Volstrit džornal".

Podaci Evrostata pokazali su da se u aprilu u evrozoni redovima nezaposlenih pridružilo 25.000 ljudi, čime je ukupan broj nezaposlenih povećan na 15,9 miliona, što je 10,1 odsto ukupne populacije u 16 članica tog regiona i više od broja stanovnika Austrije i Irske zajedno.

Iako je povećanje broja nezaposlenih bilo manje od rasta u martu, to ne govori dobro o izgledima potrošačkih izdataka i najavljuje da će ekonomski oporavak biti u najboljem slučaju postepen.

Ekonomija zone evra ojačala je samo 0,2 odsto u prva tri meseca ove godine u odnosu na prethodni kvartal, posle stagniranja u poslednjem tromesečju 2009. godine. Stopa nezaposlenosti u široj 27-očlanoj Evropskoj uniji ostala je u aprilu na nepromenjenom nivou od 9,7 odsto, u poređenju sa stopom nezaposlenosti u SAD od 9,9 odsto u aprilu i pet procenata u Japanu u martu.

Od zemalja članica, najveću stopu nezaposlenosti u aprilu imale su Letonija sa 22,5 odsto i Španija sa 19,7 odsto, dok je najniža zabeležena u Holandiji od 4,1 odsto i Austriji, 4,9 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik